maanantai 9. joulukuuta 2013

Pimeys

Talvi on kyllä taas tätä vuodenaikaa kun on niin julmetun pimeetä! Kaupungissa sitä ei pakosti huomaakkaan, että kuinka pimeetä oikeasti on, mutta maalle mennessä tajuaa että eteensä ei nää yhtään ellei ole jonkinlaista lamppua mukanansa, kun pimeys laskeutuu. Ja pimeetä tulee joskus kolmen maissa jo!Sen takia kaikenmaailman heijastimet ja valot on ehdottoman tärkeitä sysipimeässä liikkuessa. Lähdettiin Saran kanssa sunnuntaina juoksulenkille ja mulla oli varusteena heijastinliivi ja otsalamppu, Saralla oli pannassa heijastin, mutta esim. joku vilkkuvavalo valjaissa vois olla ihan kätevä. Mökillä juoksulenkit tulee juostua aina autotien vieressä, joten on tosi tärkeetä, että autot huomaa kun siinä tien vieressä köpöttelet. Ja itse en pimeän pelkoisena voisi kuvitellakkaan juoksevani niin etten näkisi eteeni yhtään :D

Meillä oli Saran kanssa suunnittelmana vetotreeni tai mun oli tarkoitus lähteä yksin juoksemaan, mutta nostaessani Saran hihnaa lattialta niin Sara pomppas salamana ylös valmiina lenkille. Mikäs sen mukavampaa kuin saada juoksukaveri mukaan? Mun mielestä koiran kanssa juokseminen on tosi kivaa, varsinkin Saran kanssa kun Sara oikeasti sitten juokseekin eikä sitä tarvitse vetää perässä :) Ja jotenkin kun on koira mukana niin on juurikin sellanen rento fiilis lenkillä. Koiralle voi siinä juostessa höpöttää ummet ja lammet ja eikä se juokseminen ole niin "vakavaa" kun välillä pitää pysähtyä koiran asioille. Toki mulla on koiran kanssa juostessa sellanen mentaliteetti ettei se ole mikään nuuskuttelulenkki eli ei pysähdellä vähän väliä haistelemaan. Yleensä haistelut Saran kanssa sujuukin niin, että se pysähtyy haistelemaan ja mä juoksen sen ohi ja kutsumalla se lähtee mukaan :) Toki jos tulee joku supermielenkiintoinen haistelukohde tai on hätä niin sitten pysähdytään! Toim.huom koira haistelee ja minä seisoskelen. 

Saran kanssa juostessa käytän itse näyttelyhihnaa, koska se on pituudeltaan sopiva ja sen voi helposti kiertää käden ympäri ja koiraa on helppo hallita. Juoksuvyötä en missään nimessä käyttäisi autotiellä juostessa, se on mun mielestä koiran hengellä leikkimistä ja flexi on mun mielestä liian hankala ja painava juoksulenkille. 

Mutta siis siihen lenkkiin :D Käytiin ekaksi hölköttelemässä 3 kilometriä. Ja sen jälkeen oli suunnitelmissa tehdä neljä yhden minuutin pituista vetoa. Ihan jaksamisen mukaan, että enemmän jos siltä tuntuu. Ensimmäinen veto tuntui lähtevän oikein mukavasti. Jaksoin juosta reippaasti ja Sarakin innostui spurtista. Toinen veto lähtikin sitten vähän tahmeasti, koska Saraa kiinnosti enemmän haistelu ja tässä vaiheessa veinkin sen sitten sisälle. Ja voi sitä marttyyrikatsetta, kun jätin sen sisälle ja lähdin itse takaisin ulos :D Kuvittelin, että kolmas veto menisikin sitten ihan helposti yksin. Mutta ei todellakaan mennyt. Se oli jotain aivan jäätävää ja mulla vaan vauhti hidastui hidastumistaan. Minuutti tuntui loputtoman pitkälle ja tuntui että kohta pysähtyisin kun ei vaan jaksanut. Sen jälkeen piti pitää pidempi hengähdystauko ja tiesin kyllä, että 4 vetoa riittää. Viimeinen spurtti lähti sitten irvistellen, mutta silti selvisin siitä voittajana tai siis en ainakaan joutunut jättämään sitä kesken :D 

Mistään huiman pitkistä vauhdeista ei todellakaan ollut kyse, sillä tuo viimeinen veto oli 231 metriä pitkä, muiden pituuksista ei ole hajuakaan. Kyllä sen huomaa, että vauhtia olisi periaatteessa petrattava mutta sehän paranee vain harjoittelemalla ;) Hhaha, ja menipähän sykkeetkin yli 200 ;) , kun oli sykemittari mukana ajanoton vuoksi :)

Onhan teillä pimeässä ulkoillessa heijastimet? Onko jollakin muulla koira lenkkikaverina :)?

8 kommenttia:

 1. Mä käytän aina kaupungissakin heijastinliiviä pimeällä juostessa! Ja maalla se on vielä tärkeämpää, vaikka liikennettä on roimasti vähemmän, koska se yksikin auto ei nää sit mitään, jos ei oo liiviä tai kunnon heijastimia. Mä toivoisin todella, että kaikki älyäis tän asian! Itekin autoilevana huomaa, kuinka vaikea on erottaa ihmisiä, joilla ei ole heijastimia.

  Ihana lenkkikaveri sulla <3 Ja hyvä Pia, vetoja, go go! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki just mietin sunnuntaina et voisi ihan itselle kaupunkiin hankkia heijastinliivin ku sitten oikeasti kaikki huomaa ettei voi olla näkemättä :)
   Itseasiassa pyöräilevänäkin häiritsee jos joku on pimeässä ihan mustissa eikä oo heijastimen heijastinta. Kerran nimittäin yks nainen oli koiran kanssa ulkoilemassa ja näin ne vasta ku ne oli tosi lähellä ja jouduin niitä sit väistämään.

   Sara on ihana <3 Kiitos :)

   Poista
 2. Mä en koskaan muista ottaa heijastinta mukaan, eikä mun toppatakissa itessään sellaista ole. Mut juoksemaan mennessä laitan aina sellaset irtohihat, joissa on paksut heijastinraidat. Ja mitä tulee koiran kanssa juoksemiseen, niin sitä en harrasta. Mauno innostuu juoksemisesta ihan liikaa ja se on sellasta kiskomista, ettei lenkistä tuu mitään. Okei, ite pääsen helpommalla kun toinen vetää eteenpäin, mut siinä kasvaa vauhtia äkkiä liian kovaks. Ja sitten ei jaksa juosta paria kilsaa enempää :D Mut voin kyllä kuvitella, että hihnassa hyvin kulkevan koiran kanssa se lenkkeily on oikeasti tosi kivaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munki pitäis prepata tossa et ihan muuten vaan ulos lähtiessä ois jotkut heijastimet!

   No eihän se oo kyllä kivaa juosta koiran kanssa jos se kiskoo hirveesti, vaikka siitä oiskin vetoapua ;) Sara välillä innostuu kiskomaan mut onneks se sitten rauhottuu kans :D En nimittäin kyllä Saran vauhtia kauheen kauaa jaksa juosta ;)

   Poista
 3. Onhan täällä lenkkikavereita, kolme kappaletta. :) (Lenkkikaverit ovat nyt vähän rappiolla, kun kaksijalkainen on aikalailla yksijalkainen..) Ja heijastin tietty kulkee mukana myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sulla on kyllä kivasti lenkkikavereita :) Kurja kyllä tuo sun jalkajuttus :( Mut hurraat heijastimelle :)!

   Poista
 4. Ai mitä?! Eikse ookaan sinä siel tienreunas nenä kiinni heinikos?! Mä ku ihan luulin.... ;D Sori mut toi mielikuva oli vaan niin hölmö. En ois ees kuvitellu jos et ois sanonu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hhaha, oli ihan pakko sanoa vaikka uskoinkin et kaikki tajuaa Saran siellä heinikossa haistelevan ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi :)