maanantai 3. helmikuuta 2014

Mites se maidoton?

Osallistuin tammikuussa Oikeutta eläimille-yhdistyksen vegaanihaasteeseen.  Osallistuin lokakuussa Lihattomaan lokakuuhun vegaanina ja koska se ei loppujen lopuksi ollut niin vaikeaa niin päätin ottaa tammikuussa uudestaan haasteen vastaan. Ihan puhtaasti maailmanparannussyistä.  En kuitenkaan ala paasaamaan kasvisruokavaliosta tai maailman pelastamisesta, jokainen tehkööt oman valintansa, mutta ne pienet vihreät valinnat ovat askel eteenpäin kohti maailman pelastamista ;)

Ajattelin kuitenkin kirjoittaa trendiruokavaliosta, mikä itseäni kummastuttaa. Otsikosta osaatte varmaan jo päätellä, että kyseessä on maidoton ruokavalio. Toisaalta musta tuntuu, että tän trendin pahin piikki on jo laantunut tai ainakaan siitä ei enää niin kauheasti hehkuteta esim. mun seuraamissa blogeissa. 

 Aika monet varmasti tietää, etten ymmärrä sitä, että miksi jotain ruokavaliota pitää kokeilla, koska se on niin trendikästä? Tai miksi sitä pitää vain kokeilla sen takia, että jollakin maha on timmissä kunnossa maidottoman aikana? Pitäisi aina muistaa, että se mikä toimii toisella, ei tarkoita sitä, että se toimii itsellä samalla tavalla. Itseä myös huvitti, että ihmiset puhuivat olevansa maidottomalla ja samalla söivät kuitenkin juustoa ja vetelivät heraprotskua. Okei, ne jotka sanoivat olevansa semi-maidottomalla niin ne saavat armoa ;) Sama kun sanoisi olevansa herkuttomalla ja popsii silti päivästä toiseen suklaata. 

Tammikuun alussa

Musta tuntuu, että monet eivät oikeasti edes tajua, mitä se maidoton oikeasti tarkoittaa. Itselle oli ainakin lokakuussa todella vaikea käsittää, että miten niin moni ruoka sisälsi maitoa! Eli esim. yliopistolla syöminen oli todella hankalaa. Kotona kokkaaminen nyt oli helppoa, koska maitotuotteet pystyi korvaamaan helposti kauramaidolla tai muilla vastaavilla tuotteilla. Toisaalta onko se sitten parempi asia korvata maitotuotteita esim. soijatuotteilla? Liika soijan syöminenkään, kun ei ole terveellistä. Mutta siis maidoton tarkoittaa juurikin sitä, että maitoproteiinia ei nautita. Heraproteiinin voi korvata esim. soija- tai riisiproteiinilla.

Lisäksi mua ihmetyttää, että milloin maitotuotteista on tullut paha asia? Mulle on aina lapsuudesta asti toitotettu, että maitotuotteet on hyvästä, syö niitä. Toki osa saattaa pitää sitä Valion propagandana ;) Tottahan se on, että kohtuus kaikessa! Kyllä liika maitotuotteiden nauttiminen on varmasti pahasta, kuten myös muiden ruoka-aineiden liiallinen syöminen. Mutta mikä nyt niissä maitotuotteissa on niin pahaa, että pitää olla kokonaan ilman?

 Osa hehkuttaa, että iho on ollut todella hyvässä kunnossa maidottomuuden aikana, mutta itse en ole kokenut kummallakaan kerralla mitään kummoista. Lokakuussa mun akne oli pahimmillaan ja ei todellakaan helpottunut, vaikka en maitotuotteita syönytkään. Nyt tammikuussa iho on ollut tosi hyvässä kunnossa, kiitos reseptilääkkeiden, ei maidottoman. Toki tämäkin on yksilöllistä, toisilla maidottomuus saattaa auttaa ihon kuntoon, mutta en esim. ekaksi pahoissa iho-ongelmissa alkaisi pelleilemään ruokavalion kanssa, vaan marssisin ihotautilääkärille. 

En itse myöskään kokenut maidottoman aikana mitään taivaallista pelastumista mahaongelmista.  Kyllä niitä oli ihan samaan verran kuin maidollisena aikana.

Helmikuun alussa
Toisaalta. Miksi mua edes kiinnostaa se, että mitä ihmiset syö? Eihän se muhun vaikuta! Mutta mun mielestä on huolestuttava ilmiö, että niin moni ihminen säntää kokeilemaan jotain ruokavaliota, koska jotkut sitä hehkuttavat. Milloin meistä on tullut sellasia, että rynnätään vaan kokeilemaan uusimpia trendejä kuin päätön kanalauma? Millasen esimerkin me annetaan niille nuoremmille lukijoille, jotka ovat vaikutuksille alttiita? 

Enkä tässä kiellä kokeilemasta uusia juttuja tai tarkoita, että itse oon kaikkien yläpuolella. Kyllä mäkin innostun pinnalla olevista jutuista. Mutta ehkei kannata rynnätä päätä pahkaa kokeilemaan uusia juttuja, ilman että itse ottaa niistä selvää. Pahimmillaan siinä aiheuttaa itselleen hallaa, terveisin monien kuukausien mahakivut, kun en pescovegetarismia aloittaessani ottanut siitä kunnolla selvää. Ja joo, puhuin alkuun, että mua huvitti maidottomat, jotka käytti kuitenkin maitotuotteita. No, olkoot sitten semi-maidottomia ;)

Mietä mieltä te olette maidottoman ruokavalion trendistä ta ylipäätään ruokavalio trendeistä? Oletteko kokeilleet maidotonta ruokavaliota vai oletteko parhaillaan sillä?


21 kommenttia:

 1. Mä oon ollut "semi-maidottomalla", niinkuin asian ilmaisit, jo hetken. Käytännössä siis jättänyt pois mm. rahkan, jogurtin, maidon ja raejuuston, mitä käytin ennen tosi paljon. Ja tämä ihan siitä syystä, että maitotuotteet aiheutti mulle sellaista limaisuutta, ja mun nenä vuoti aina jumpissa! Tää on nyt vähentynyt huomattavasti, thank god :D En olisi arvannut, että vuotava nenä voi johtua maitotuotteista. Kuitenkin kun luin tuon jostain, olin niiiin valmis kokeilemaan! Ihon kuntokin on hieman parantunut. Lisäksi esim. maidon juominen tuntuukin nykyään jotenkin tavallaan epäluonnolliselta, kun oon lukenut maitotuotteista kaikkea "pahaa". Raejuustoa ja rahkaa ei enää tee ees mieli. Itse siis ymmärrän hyvin, jos joku haluaa vähentää maitotuotteiden käyttöä! Ei trendin takia, vaan puhtaasti siitä syystä, että siitä on jotain terveydellistä hyötyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis sehän on totta, että ihmiset "saattavat" syödä liikaa maitotuotteita nykypäivänä ja niiden vähentäminen on ihan hyvä juttu :) Ja nehän on tosiaan yksilöllisiä juttuja, että miten maidottomuus tai semi-maidottomuus vaikuttaa, koska mulla ei siis tapahtunut mitään vaikutuksia, jotka puoltaisivat maitotuotteiden vähentämistä.

   Hienoa, että sä oot tutustunut maidon haittapuoliin ja tuohon maidottomuuteen tai semi-maidottomuuteen :) Parempi on tosiaan tutustua niihin asioihin, kuin päätä pahkaa lähteä kokeilemaan kun kaikki muutkin niin tekee.

   Mähän itse en juo maitoa ollenkaan, koska mun mielestä maito on pahan makuista :D Juon ainoastaan kahvin ja kaakaon joukossa.

   Mun pointtina tosiaan oli, et MUN mielestä on järjetöntä lähteä ajattelematta noudattamaan jotain ruokavaliota, kun sen niin trendikästä.
   On kiva kuulla, että on ihmisiä, jotka on oikeasti tutustuneet maidottomuuteen ja sen terveydellisiin hyötyihin, kun sitä noudattavat jollain tyylillä :)

   Poista
 2. Hyvä, rehellinen ja vähän kantaaottavakin kijoitus! Jes! Mä oon ihan samoilla linjoilla, eli kohtuus kaikessa ja kultainen keskitie ja kaikkea sopivasti.. mitä näit nyt on ;) Pitää vaan oppia löytämään itselle ne hyvät raaka-aineet, ja perustaa ruokavalio niiden ympärille, ei seurata trendejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse mietin et oliko vähän liian rehellinen, ku oon blogissa pyrkinyt etten ihan niin kärkkäästi kuin yleensä mun mielipiteitä esitä, mut eipä onneksi kukaan tainnut loukkaantua :) Ja toisaalta, mitä sitä nyt kaunistelemaan, ku oon tätä mieltä!

   Tärkeintä olisi tosiaan löytää itselleen se sopiva ruokavalio :) Jos se on esim. semi-maidoton, koska se tuntuu itselle hyvältä niin se on hyvä, että on löytänyt itselleen sopivan ruokavalion :)

   Poista
 3. Mä tiesin, että maidoton ei mulla tule onnistumaan enkä halua, joten olen pyrkinyt vähentämään sitä. Rahkaa popsin ennen pitkin päivää, vähensin sen yhteen (toki sitä ennen olin ollut 2kk sitä syömättä kokonaan), maitoa olen juonut aina ruoan kanssa, nyt vettä, kahviin laitan joskus maitoa ja joskus mantelijuomaa. Samoin palkkarit olen alkanut sheikkaamaan mantelijuomaan ja viikonloppuna ruoanlaittoon löysi tiensä soija"kerma". Se on mun sem-maidoton ;)

  Syy miksi lähdin vähentämään maitotuotteita, oli se että halusin kokeilla tapahtuuko kropassa mitään suuntaan tai toiseen - kun puhuttiin allergiamaisista oireista, tulehdustilasta, nenäntukkoisuudesta ja turvotuksesta ym ym. Mutta ehkä mun pitäis lopettaa kokonaan viedäkseni testin kunnolla loppuun - en jaksa :D

  Mä olen jotenkin ajatellut sen niin, että kun meidän sukupolvi on ikänsä juonut näitä käsiteltyjä maitotuotteita, me ollaan altistuttu pahemmin siitä johtuville "allergioille", kun taas meidän vanhemmat on varmasti eläneet ikänsä maidolla, ja heillä ei ole mitään... No,esimerkiksi mun vanhempien kotona on molemmilla ollut itsellä ne lehmät (puhutaan 40-luvusta) ja maitotuotteet ovat olleet "vähän" toista kuin tämänpäivän kaupasta saatavat. Sitten luin tästä maidon homogenoinnista eli rasvan pilkkomisesta joka aiheuttaa näitä oireita, ja kuulemma juuri terveellisintä maidossa olisi se rasva. Eli OMG, pitäiski juoda tyyliin punaasta maitua eikä sitä rasvatonta! Mutta käsittääkseni Valio homogenoi kaiken, mutta täälläpäin esim Ilmajoen Osuusmeijerin maitoja ei homogenoida. Huomaa eron muuten siitäkin, että valion rasvaton maito saa olla vaikka viikon päiväyksen yli kaapissa, eikä sille tapahdu mitään - Ilmajoen maito meni pian klimpeiksi.

  Tulipas romaani :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan sitä maitotuotteiden käyttöä myös fiksua vähentää, jos tiedostaa syövänsä niitä liikaa :)

   Kyllähän se varmasti kiinnostaa, että tuntuuko olo paremmalta, kun ei nauti maitotuotteita. Mä en mitään eroa itsessäni huomannut. Mutta totuus on se, että mä en harrasta kauheasti mitään analysointia, että onko nyt erilainen olo vai ei! Et jos on pieniä muutoksia tapahtunut ni en oo pakosti kiinnittänyt siihen vaan huomiota :P

   Ja se on kans totta, että kyllähän kuluttajia viilataan kauniisti linssiin maitotuotteidenkin kannalta. Mut mun mielestä kohtuus kaikessa on hyvä tie, koska mikään ei ole terveellistä jos sellasta liikaa syö/juo.

   Romaanikommentit on huippuja :)

   Poista
 4. Mä olen samaa mieltä sun kanssa. Nämä on lisäksi asioita, joita kokeilemalla voi loppupeleissä aiheuttaa itselleen sen, että tauon jälkeen ne ei enää sovikaan.

  Mähän kokeilin kesällä niiden jatkuvien migreenien vuoksi myös maidotonta. Kestin vissiin viikon, oli pakko lopettaa, kun vatsa ei tykännyt mistään korvaavista tuotteista. Se oli kamala viikko se! Enkä tosiaan ehtinyt siinä ajassa huomata mitään positiivista, huonoja juttuja senkin edestä. Onneksi maitotuotteet ei lopulta olleet syynä mun migreeneille, enkä niistä ole muutenkaan koskaan oireillut. Tuon jälkeen vähensin kuitenkin jonkin verran niitä, ja esim. proteiini on riisiproteiinia ja maidon sijaan menee riisimaitoa (mikä on kaiken lisäksi parempaa, nam!).

  Eettisistä syistä tahtoisin olla täysin ilman maitotuotteita. Valitettavasti vaihtoehtoinen ruokavalio ei sovi mun vatsalle, joten mennään tällä. Olen kuitenkin ottanut selvää koko maidontuotantoprosessista, mikä on kaikkea muuta kuin kaunista, joten se olkoon rangaistukseni. ;) Tiedän siis vastuuni. Esim. harva lihansyöjä miettii sitä, miten se pihvi siihen lautaselle päätyi, selvittää prosessin ja ottaa siitä vastuun. Lohduttaudun myös sillä, että syön muuten hyvinkin eettisesti ja teen niitä valintoja joka päivä. Kukin tehköön maailman eteen sen mihin kykenee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo juurikin, että "pahimmillaan" aiheuttaa itselleen yliherkkyyden maitotuotteita kohtaan, kun niitten käytön lopettaa ihan huvikseen. Onneksi itsellä ei kuukauden maidottomuus oo aiheuttanut yliherkkyyttä maitotuotteita kohtaan :)

   Maitoa korvaavissa tuotteissa on omat ongelmansa. Esimerkiksi mulla maha reagoi ikävästi siihen, että söin aamulla ja illalla soijajugurttia plus söin soijaa lounaalla ja päivällisellä. Hyvä ettei sun tarvinnut kokonaan maitotuotteista luopua :)

   Mustakin ois ihan kiva eettisistä syistä luopua maitotuotteista ja kananmunista, mutta en itse ainakaan koe, että mulla olis tarpeeksi tietoa vegaanista ruokavaliosta ilman, että aiheuttaisin itselleni haittaa. Sen takia osallistunkin noihin vegaanihaasteisiin, että voin antaa joskus panokseni ihan eettisten asioiden puolesta :) Kuukaudessa, kun ei kroppaansa onneksi voi vegaanilla ruokavaliolla tuhota. Kyllähän se ois hyvä tosiaan tutustua siihen, että mistä se ruoka lautaselleen tulee ja mitä se aiheuttaa. Monet lihansyöjät esimerkiksi väittää, että kasvisruokavalio ei ole sen parempaa, kun syödään soijaa, jota viljellään hurjia määriä ja lennätetään sitten ulkomailta. No itseasiassa lehmille ja possuille syötetään soijaa ruuaksi, eli lihansyöjät itseasiassa kuluttavat sitä soijapeltoa aivan julmetusti enemmän verrattuna kasvissyöjiin ettei heidän kotimaiset lihansa sen ilmastoystävällsempiä oo.
   Tehotuotanto eläinten olot on kyllä sellaset, että mielummin sitä ei missään nimessä tukisi, mutta se tuntuu välillä mahdottomalta :(

   Valtamerikin koostuu pisaroista ja pienistäkin teoista koituu hyvää :)

   Poista
 5. Hyvä teksti Piia, kiteytti paljon miunkin ajatuksia! :) Miusta on kans omituista että julistetaan että ollaan maidottomalla mutta samalla vedetään just esim. heraproteiinia. Ehkä tää kertoo vähän siitä että tehdään jotain "koska muutkin" eikä itse viitsitä ottaa selvää, joka näkyy monessa muussakin asiassa tän fitnessilmiön yleistymisen myötä. Sen sijaan että otettais itse selvää miten mikäkin vaikuttaa omaan kehoon, miten oma keho toimii ja mikä vois olla paras keino saavuttaa jotain (esim tuo maidottomuus "poistaa turvotusta" ei toimi kaikilla, koska turvotus voi johtua muistakin ravintoaineista) kopioidaan ohjeita blogeista ja noudatetaan niitä orjallisesti ilman mitään kyseenalaistusta tai perehtymistä aiheeseen. Oikotietä onneen ei ole, vaikka monet sitä mainostaakin.

  Mutta joka tapauksessa, hyvää pohdintaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja jos kuitenkin Pia eikä PIIIIIIA :D

   Poista
  2. Toi on kyl niin totta, että kun sanotaan olevansa maidottomalla ja vedetään heraprotskua niin se vähän paljastaa, että mennään vaan valtavirran mukana! Ja kyllähän sen oikeasti huomaa monissa muissa asioissakin et kopioidaan muiden tekemisiä eikä yhtään pohdita omalta kannalta! Kyllähän sitä pikkujuttuja voi toisen suosittelemana kokeilla esim. jotain liikettä tai ruoka-ainetta, mutta ois hyvä käyttää omia aivojaan ettei kaikkea kannata tehdä niinkuin muut tekee, kun jokainen ollaan erilaisia :)

   Kiitos :) Hhaha, joo tosi monella menee mun nimi väärin mut sen siitä saa ku on ruotsalainen nimi ;)

   Poista
  3. Viitatakseni tuohon "kun sanotaan olevansa maidottomalla ja vedetään heraprotskua niin se vähän paljastaa, että mennään vaan valtavirran mukana" ja "ei viitsitä ottaa selvää", niin kannattaisi nimenomaan sielläkin päässä vähän ottaa selvää, että onko se hera mikään ongelma vai ei ;) Maidottomalla ollaan yleensä kaseiinin aiheuttamien haittojen takia.

   Tässäpä suora lainaus Sami Sundvikin blogista

   "Laadukas heraproteiini ei aiheuta samoja ongelmia kuin prosessoidut maitotaloustuotteet . Laadukkaan heraproteiinin laktoosipitoisuus on todella matala, lisäksi heraproteiini ei sisällä maitoproteiinin kaseiinia, joka on suuri syy maitotuotteiden aiheuttamiin ongelmiin."

   Eli näin. Kaseiini on se ongelma, ei hera. Esim nuo makeutusainetta täynnä olevat Fastin Puddingit ovat pelkkää kaseiinia.

   Tässä myös Olli Sovijärven artikkeli liittyen maidottomuuden hyötyihin.

   http://ollisintegrallife.com/2012/07/24/maitotuotteiden-laatuerot-seka-maidon-aiheuttamat-terveydelliset-ongelmat-analyysi-evolutionaarisesta-nakokulmasta/

   Poista
  4. Se on totta, että itse en ole ottanut selvää maidottoman ruokavalion syistä, koska en ole kokenut sitä itse tarpeelliseksi :) Koska en koe, että maitotuotteet olisivat minulle ongelma.

   En ole myöskään maidoton villityksen aikaan törmännyt lukemissani blogeissa siihen, että joku olisi puhunut kaseiinin haitallisuudesta. On vaan puhuttu, että olen maidottomalla, mutta syön silti heraproteiinia, koska en siitä ole raaskinut luopua. Eli useimmat valtavirran mukana maidottomalle lähteneet eivät itse ole olleet edes tietoisia kaseiinin haitallisuudesta :) Lisäksi mun mielestä se kertoo valtavirran mukana menemisestä, kun odotetaan kovasti niitä ulkoisia muutoksia "kun tuolla oli niin mielettömän litteä vatsa maidottoman seurauksena"

   Eli en ole siis itse pyörinyt sellaisiassa blogeissa, joissa oltaisiin oikeasti selvitelty kunnolla maidottomuutta :)

   Poista
 6. Menihän sitä semi-maidotonta se viikko, mutta noh...kun mitään eroa en huomannut sisäisesti tai ulkoisesti niin miksipä niitä rahkoja ja raejuustoja jättäis syömättä etenkun kun niistä niin paljon tykkään :) Toki viikko on suht lyhyt aika, mutta järkeilin niin että jotain ois jo siinä tapahtunut jos ois ollut tapahtuakseen...

  http://annamuntreenaa.fitfashion.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin jos ei tunnu, et maitotuotteet aiheuttaa ongelmia niin mitäs niitä hylkäämäänkään :) Niin, voihan siinä jotain muutosta aina viikossakin tapahtua!

   Poista
 7. Hyvää pohdintaa! En ole ikinä maidotonta kokeillut, mutta en tiedä olisiko se suunnitelmissakaan. Tykkään maitorahkasta sen verran paljon :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mitäpä sellasta kokeilemaan, jos ei ole tarvettakaan :)

   Poista
 8. Mitä lääkkeitä käytät akneen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on 2 reseptillä saatua voidetta :) Clindoxyl ja Skinoren. Mullahan ei ole mitään pahaa aknea, mutta kuitenkin kasvoihin tuli sellasia isoja ja kipeitä finnejä (poskea kivisti yhdessä vaiheessa koko ajan eikä kanskaan paljoa naurattanut, kun isot mollukat komeilee poskessa) ja hakeuduin lääkäriin :) Mulla nuo on onneksi auttaneet eli mitä todennäköisemmin en tarvitse sisäistä antibioottikuuria!

   Poista
 9. Ruokavaliokokeilijat on kieltämättä saaneet mut ajattelemaan, että ei olisi pakko ottaa kaikkea niin annettuna vaan voi itsekin kokeilla, vaikuttaako se ruokavalio omaan hyvinvointiin. Mun tietämät ruokavaliokokeilijat (tosielämässä) on kyllä molemmat kärsineet kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja heillä on ollut oikeasti tarvetta kokeilla ruokavalioita. Se ei ole multa pois. Ja aina varmasti löytyy niitä ihmisiä, joille ruokavalioasiat nousee vähän kuin uskonnon asemaan ja jotkut on paljon ehdottomampia ruokavalioasioista, koska niihin liittyy niin monia ulottuvuuksia kuten eettisyyttä. Itse olen lähinnä miettinyt että tarviiko mun juoda kahvia oikeastaan, kun ei se varsinaisesti mulle hyvää tee..
  Mutta laajemmin varmasti kysymys on myös tästä:
  http://www.studio55.fi/terveys/article/laakari--autoimmuunisairauksien-kasvu-osin-suomalaisen-teollisuuden-tukemisen-ja-aivopesun-seurausta/124602

  Ja täällähän asiaa on myös puitu:
  http://www.kemikaalicocktail.fi/2014/01/kuka-lataiuudet-ravitsemussuositukset/

  Ehkä vähän liukui jo etäämmälle tästä maidottomuus-aiheesta mutta kun tää on tällainen "kaikki liittyy kaikkeen" -aihe.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, suurimpana pointtina mun postauksessa olikin, että ei kannata tehdä kaikkea vaan sen takia, koska valtavirta tekee niin. Toki joidenkin kirjotukset saattaa herättää miettimään et josko omat oireet johtuisivat esim. maitotuotteista ja kannattaahan sitä sitten testata! Mutta omalla tyylillä ja että oikeesti tutustuu aiheeseen eikä vaan hylkää maitotuotteita ja sitten ei ole hajuakaan, mistä saada esim. calciumia muuten kuin purkista.

   Musta kyseinalaistaminen ruokajutuissa on myös hyvä, koska onhan tässä vuoden sisällä ilmennyt aika paljon eri juttuja, että kuluttajia viilletään aika kauniisti linsseihin ruoka-aineiden ja tuotteiden kannalta.

   Poista

Kiitos kommentistasi :)