tiistai 10. kesäkuuta 2014

Kaikkien vastineiden äiti


Sara kirjoitti postauksen siitä, miksei ikinä haluaisi alkaa harrastamaan bikini fitnesstä ja sekös jos mikä ravisteli fitnessblogeja. Vastineita vastineiden perään ja kyllähän se lukijana huvittaa lukea peräjälkeen puolusteluita fitnesslajeista. Eipä siinä, en yhtään ihmettele, sillä totta kai sitä haluaa itselleen tärkeää asiaa puolustaa :)
Tämä postaus on myös tätä vastineiden vastinetta, mutta  kun mä haluan kertoa mun mielipiteen tästä aiheesta ja sehän jos jokin on tärkeää!!. Eli jos vastineet ärsyttää, niin tän voi hyvillä mielin skipata.

Lähde: http://weheartit.com

 Yksi suurimmista syistä miksi jotkut karsastavat fitnesstä, on sen ulkonäkökeskeisyys. Vaikkapa jos seuraat Tero Pitkämäen valmistautumista kisoihin niin se ei ole murehtimista siitä, että näyttääkö kisoissa muiden rinnalla liian nesteiseltä, tarpeeksi lihaksikkaalta tai muutenkaan mietitä sitä kropan ulkonäköä. No se on kyllä ihan ymmärrettävää, että sitä kroppaa fitnesslajeissa hiotaan ja se on ulkonäkökeskeistä, kun kropan ulkonäkö on se mikä sijoituksen tuo. Elämme nykyään niin ulkonäkökeskeisessä maailmassa, että huippuunsa hiotut kropat aiheuttavat mielettömiä määriä ihailuja ja kauhisteluita. Kyllä voin itse sanoa, että karsastan fitnesskisaajien negatiivisia kommentteja omasta kisakunnostaan, kun omiin silmiin kisakunto on aivan mieletön.  Mun mielestä kauheinta on lukea kommentteja, että jos on voittanut kisakunnollaan ja silti sitä kuntoaan moititaan.  Sanooko SM-liigan voittaja jääkiekkojoukkue kultamitalistaan ”Noo, oltais voitu voittaa suuremmalla määrällä maaleja!” Ei, vaan siellä ne äijät pussailee Poikaa. 

Lähde:http://weheartit.com

Fitnessilmiö on levinnyt laajalle, enkä yhtään ihmettele, että se huolestuttaa ihmisiä ja vihastuttaa. Varsinkin sen vaikutukset nuoriin naisiin. Vaikka kilpailijat ja muut kuinka sanovat, että kisakunto on kisakunto ja se kestää vaan sen yhden päivän, niin kyllähän sen huomaa, että rasvattoman ja lihaksikkaan kropan tavoittelu on pinnalla.  Monet hehkuttaa, että ihanaa kun ei enää ihailla laihuutta. No,  mun mielestä edelleen tavoitellaan laihuutta, mutta samalla halutaan, että on niitä lihaksia. Kesän kynnyksellä blogit olivat täynnä dieettejä, lukijoita kannustetaan herkuttomuuteen ja monet innostuvat, kun rasvaprosentti on laskenut.  Jee, jee. Taas fitnesskisojen jälkeen netti on pullollaan bling blingiä ja huippuunsa treenattuja vartaloita. Fitnesskisat näyttävät hohdokkaammalta kuin kisoihin valmistautumiseen käytetty aika on ollut. 

Lähde:http://weheartit.com

Monen mielestä fitnessurheilu tuntuu menevän liiallisuuksiin. Muovikippoja ja kuppeja kannetaan kaikkialle. Mitään ei voi syödä, jos sitä ei ole puntaroitu, laskettu mikroja ja makroja jne. Pahimmillaan ravintolaan raahataan omat ruuat. Mikä on mun mielestä vaan kauheen huonoa käytöstä! Ei ravintolaan mennä syömään omia ruokia ! Kisojen lähestyessä on yhä väsyneempi ja energiat nollatasossa oleva kilpailija. Surullista, on se että ei-kilpailijat soveltavat tällaista elämää omaa elämäänsä. Ihan kuin se oma ihan huvikseen dieetti kaatuisi, jos ei saa ravintolan salaatin mirkomakrokaloreja laskettua ja punnittua. Tai jos aamuaerobinen jää välistä. 

Tietenkään nämä  ajatukset ja näkemykset eivät ole se koko totuus fitnessurheilusta, ei todellakaan.  Mutta juurikin se ulkonäkökeskeisyys ja ehdottomuus aiheuttavat kauhisteluita ja negatiivista ajattelua. Ja eihän se todellakaan ole kaikkien juttu, eikä sen tarvitsekaan olla.
Itse tykkään seurata kilpailijoiden matkaa kisoihin ja elämää kisojen jälkeen.  Mua myös kiinnostaisi käydä katsomassa jotain kisoja. Toisaalta kans en ymmärrä, että miksi joiltakin voi löytää niin suurta itsekuria ja motivaatiota käymään läpi rankan kisadieetin.  Enkä ajattele, että fitness on tervettä tai ajaa terveellisyyttä. Toisaalta taas ei kilpatasolla keihäänheittokaan ole terveellisyyttä edistävää, on se Terokin loukkaantunut aika monesti.
 
Millaisia ajatuksia tämä "kohu" teissä on aiheuttanut? Tai onko teillä jotain muita ajatuksia fitnessilmiöstä tai fitnessurheilusta?

12 kommenttia:

 1. Mä tykkäsin myös tosi paljon tuosta Saran postauksesta, mutta niitä kaikkia miljoonia vastineita en sitten ookaan jaksanut lukea. Aivan kauhea kohu siitä näytti kuitenkin nousevan :D Mua fitness-lajeissa rasittaa ehkä eniten se kauhea julistaminen. Ei se Pitkämäen Terokaan käy tuolla Iltalehdessä kertomassa, minkälaisena hän tykkää kanansa ja parsakaalinsa nauttia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon ihan itseäni viihdyttääkseni niitä lueskellut :D Jopa itselle ihan tuntemattomista blogeista :'D Huvitti, että siitä nousi niin suuri kohu, kun Saran kaltaiset ajatukset on kuitenkin kulkeneet fitnesshypetyksen rinnalla. Se julistaminen on kyllä ärsyttävää.. Oon niin dieetillä tai oon niin fitnessurheilija isoll UULLA. Ei sillä, että pitäis jossain kellarissa mörköillä, mut tuntuu et jotkut tekee itsestään niin urheilijaa että ja sit oikeasti maailmalla menestyneet huippu-urheilijat ei huutele itsestään samalla tyylillä. Tykkääköhän se Tero edes kanasta ja parsakaalista :o Maailmani sortuu, jos kaikki urheilijat ei siitä tykkää!

   Poista
  2. Ahaha, toi Suvin kommentti kyllä pelasti mun päivän :D Vähän samaa kategoriaan kuin Prime Bodyn Umpun johonkin tekstiin kirjoittama "skiing is my lifestyle" vai miten se menikään :D

   Poista
  3. Kyllä itsekkin pisti naurattamaan ajatus, että Tero olisi Iltalehdessä kertomassa, kuinka hyvää parsakaali ja kana on ;)

   Poista
 2. Mä oon tullu vaan siihen tulokseen, etten sano mitään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on varmasti kaikista fiksuinta ;) Mun oli vaan niin pakko kertoa MUN mielipide :'D

   Poista
 3. Mun mielestä Saran postaus oli ihan huippu! Yks hänen parhaimpia, ja oon jo vuosia lukenut sitä blogia! Mä en ole lukenut muita vastineita hirveästi, mutta mä oon samoilla linjoilla alkuperäisen kirjoituksen kanssa. On totta, että kyllähän huippu-urheilijatkin ovat tiukkoja syömisistä ja muusta (riippuen toki lajista), mutta eivät taatusti niin ehdottomia, kuin nämä fitness-tyypit. Jokaista suupalaa ei vahdata, vaan varmasti toistepäin.. ruokaa on syötävä tarpeeksi, että jaksaa urheilla. Se on tervettä se, eikä mielestäni se, että ulkonäön vuoksi eletään laskien mikromakroja ja syödään kuivat kanat purkista. Ja on kyseenalaista, miten tässä lajissa edes voittaja valitaan - vaikuttaako naamakerroin tai voidaanko sitä edes määritellä, kenen kroppa on paremmassa kunnossa kuin toisen? KUNNON lajeissa on selkeä päämäärä, selkeät asiat joita tavoitellaan ja selkeät asiat, jotka erottavat kilpailijat toisistaan.

  Ja se, miten tämä vaikuttaa meihin tavallisiin kuntourheilijoihin, en halua edes ajatella. Ulkonäkökeskeisyys, ulkonäkönmuokkaus, kehonmuokkaus... ei näin. :( Jos vain nautittais siitä liikunnasta, ilman turhia paineita. Nautitaan ruuasta ja herkuistakin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kyllä tosi hyvä postaus ja hyvä, että suositus liikuntaa harrastavat bloggaajat ottavat myös kantaa fitnessboomin negatiiviseen puoleen :) Tuo juuri mua kans häiritsee fitnessurheilussa, että se on niin älyttömän ehdotonta. Kyllä varmasti muut kilpaurheilijat on kisakaudella tiukkoja syömisen ja treenaamisen suhteen, mutta se ei ole sitä kropan jatkuvaa tsekkaamista, murehtimista vartalon kisakunnosta ja mun mielestä esim. yleisurheilijat osaa olla myös tyytyväisiä suoritukseensa vaikkei mitalia ole kisoista tullutkaan :)

   On muuten tosi kyseenalaista juurikin se, että tuomarit valitsevat voittajan juurikin ulkonäön perusteella. Koska ihmisillä on omat kauneuskäsityksensä eikä se vaikka oot kuinka paljon treenannut kisoihin ja panostanut ja tuomari ei vaan tykkää sun naamasta niin et voi voittaa vaikka oot uhrannut kisoihin aivan mielettömästi. Kun urheilukisoissa taas kun on treenannut paljon ja ahkerasti, niin se näkyykin yleensä siinä suorituksessa! Ja voittajaa ei valitse joku ulkonäöstä tykkäävä tyyppi.

   Se tässä fitnessboomissa onkin ikävää, että kaikesta tulee niin ulkonäkökeskeistä :S Vaikka itsekin nautin salitreenin tuottamasta kropan muokkauksesta niin mulla hajoais pää, jos koko ajan ajatuksena ois kehittyminen ja kropan muokkaaminen yhä paremmaksi ja paremmaksi...

   Elämässä on kyse juurikin nauttimisesta. Kuinka paljon sitten vanhempana harmittaa, kun on kituutellut dieeteillä, joka ei ole pakosti tuonut mitään muuta kuin parempaa ulkonäköä :(

   Poista
 4. Jee, hyvä Pia! Taas kissa pöydälle! :D Kyllä mun mielestä saa kirjottaa vastineen ja kertoa sen oman mielipiteensä, vaikka niitä vastineita oiskin jo miljoona. Tässäkin tuli mun mielestä yks ihan hirveen tärkee pointti esille: se on ihan ymmärrettävää, että KISAAJAT syö niin kuin syö, ja treenaa niin kuin treenaa.. eikä siinä oo mitään väärää, koska laji vaatii sen. Mutta kun TAVALLINEN TREENAAJA alkaa syödä purkista eväitä ravintolassa ja jättää sosiaalisia tapahtumia sen takia väliin, että pitää tehdä treeni tai olla kotona syömässä, niin siinä vaiheessa mennään metsään ja kovaa. Ei se ehdottomuus kuulu muille kuin kilpaurheilijoille. Eikä sitä rasvatonta ja revittyä kuntoa kuulu tavoitella kenenkään tavallisen tallaajan, koska se on KISAkunto. Ja jos oot tavallinen tallaaja, niin sillon et KISAA. As simple as that. Hitto, kun kaiken pitää olla nykyään niin ulkonäkökeskeistä ja sitä laihuutta ihannoidaan aina vaan. Oisko se tän nykyisen hyvinvointiyhteiskunnan vika? Todistellaanko laihuudella/treenatulla kropalla sitä, että on varaa syödä terveellisesti, treenata ja palkata vaikka se pt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat kun ne vaan pöydillä hyppelee ;) Joo, mulla ku niin paljon oli ajatuksia tästä aiheesta ni oli pakko päästä purkamaan ne ulos :D Ihan sama vaikka niistä olis miljoona samanlaista postausta ;)

   Mun mielestä on juurikin surullista, että juurikin fitnessurheilijoista otetaan mallia siihen tavis kuntoilijan elämään. Eihän kukaan nyt yritä elää niinkuin keihäänheittäjä niin miksi pitää elää fitnessurheilijan elämää. Se kertoo surullisesti niin siitä lajin ulkonäkökeskeisyydestä ja kuinka se vaikuttaa tavallisiin ihmisiin.

   Jotenkin nykyään ihmiset kuvittelee että mitä treenatumman näköinen niin sitä parempi ihminen on :(

   Poista
 5. Oon jo pitkään täällä taustalla nyökytellyt, vaan lienenkö kommentoinut kertaakaan? Heidin (You Either Want it or..) blogista aikoinaan tänne päädyin.

  Mutta haaste sinulle, vaikka saatat olla saanutkin sen jo muutakin kautta: http://liikuttava.blogspot.fi/2014/06/liebster-blogihaaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla ja kiva kun nyt kommentoit :) Kiitos tunnustuksesta :)!

   Poista

Kiitos kommentistasi :)