sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Älä hanki kissaa, jos sinulla ei ole aikaa koiralle

Jos ajattelet ettei sinulla ole aikaa koiralle niin älä ota koiran sijasta kissaa, koska "kissat viihtyvät niin hyvin yksin". Toki kissoja on luonteeltaan erilaisia, mutta miksi edes hankkia lemmikkiä jos se joutuu olemaan paljon yksin?

Kissojen asema on Suomessa edelleen huono ja Sey uutisoi heinäkuussa, että Suomessa hylätään 20 000 kissaa vuodessa (klik). Tänä syksynä kissatilanne on ollut järkyttävä, monessa paikassa sijaiskodit ja eläinsuojat ovat täynnä.

Vaikka kissojen leikkauttamisesta kampanjoidaan vuodesta toiseen ja pidetään leikkautuskampanjoita, joissa kissan voi leikkauttaa puoli ilmaiseksi, niin ihmiset eivät vain ymmärrä leikkauttaa kissaansa. Kollikissat on myös kastroitava, sillä yksi kolli voi siittää vaikka kuinka monta pentuetta vuodessa.


Kesäkissa-ilmiö on aivan järkyttävä, sillä kuka oikeasti kuvittelee vielä vuonna 2016, että kissan voi ottaa itselleen pentuna kesäksi ja jättää sitten yksin luontoon. Jos et ole valmis pitämään lemmikistäsi huolta sen koko eliniän, niin älä hanki lemmikkiä!!!!!!

Suurin kissojen ongelma on varmasti se, että niitä saa ilmaiseksi. Toki myös ilmaisen kissan ottavat pitävät kissoistaan hyvää huolta (itse ainakin siihen pyrin 2 ilmaisen kissani kanssa). Sitten kun kissa on ilmainen niin siihen ei viitsitä "haaskata" rahaa rokotuksiin, sterilisaatioon tai kastraatioon tai muihin eläinlääkärikäynteihin.

Yleinen harhaluulo on varmasti myös se, että kissan kuvitellaan olevan helppo ja hyvin itsenäisesti pärjäävä lemmikki. Kuitenkin se kotiin tuleva söpöläinen kaipaa huomiota, sosiaalistamista ja omistajan läheisyyttä. Kissanpennut saattavat olla myös aikamoisia tuholaisia, Jackson ja Korppu ainakin roikkuivat vähän väliä verhoissa, valvottivat kuukaustolkulla öisin ja tiputtelivat tavaroita :D
Kissatkin kaipaavat sosiaalistamista kuten koiratkin. Eilisellä kissaluennolla puhuttiinkin, että kissanpentua voi kuljettaa samalla tavalla kuin koiranpentua mukana sosiaalistamistarkoituksessa (tietenkin valjaissa).

Omat kissani ovat luonteeltaankin varsin lempeitä ja löpsöjä, mutta niistä pentuina huolehtinut päätti sosiaalistaa niitä kunnolla ja olen hänelle siitä ikuisesti kiitollinen <3 Lisäksi minun luonani on käynyt kavereita kissoja katsomassa, kun ne olivat pentuja (ja tietty edelleen kavereita käy vaikka kissat ovat aikuisia :D).

Vaikka kissa ulkoilisi itsekseen vapaana, niin ei se tarkoita ettei se tarvitsisi omistajaltaan muuta kuin ruokaa, vettä ja siistin vessan. Tiedän itsekseen ulkoilevia kissoja, jotka viettävät suurimaan osan ajastaan ulkona, kun niiden kanssa ei kotona leikitä eikä anneta huomiota.


Kissaa hankkiessa pitää miettiä ihan samoja asioita kuin koiraa hankkiessa. Onko aikaa kissalle? Onko rahaa pitää kissaa? Onko kissalle hoitajaa, jos lähtee itse matkoille?  Kissaa ei saa missään nimessä jättää ypöyksi viikonlopuksi vaikka laittaisi ruokakupin täyteen ruokaa!!! Tiedänkö kissoista tarpeeksi?

Vaikka kaupasta saa suht halpaa kissanruokaa, niin sen laatuun pitää kiinnittää huomioita. Vehnähöttöruuat voivat aiheuttaa kissoille virtsakiviä, jotka voivat pahimmillaan kollikissoilla johtaa peniksen poistoon. Kissa voi myös yhtäkkiä sairastua ja eläinlääkärin reissu ei olekkaan halpa. Hyvä muistisääntö on, että jos rahaa ei ole koiraan niin ei ole kissaankaan.

Kissaan lajina on myös hyvä tutustua ennen kissan hankintaa. Lemmikkiänsä on paljon helpompi ymmärtää, kun tietää mitä sen elekieli tarkoittaa. Kissa ei esimerkiksi kiusallaan raavi huonekaluja, vaan se on sille luontaista toimintaa. Järjestämällä kissalle tarpeeksi omia raapimiskohteita, voi huonekalujen raapimisen välttää.

Valitettavan monet myös ovat valmiita luopumaan kissoistaan, jos ne alkavat pissimään väärään paikkaan. Kissaa ei olla edes käytetty eläinlääkärissä, ei koitettu useampaa vessaa, erilaista vessaa tai erilaista hiekkaa, ei pohdittu onko kissa stressaantunut jostain. Kissa ei tee koskaan asioita kiusallaan! Tai no olen kuullut kostopissoista ja meillä kyllä Jackson tiputtaa tavaroita tahallaan :D Kissat ovat todella fiksuja, läheisyyttää rakastavia ja hauskoja lemmikkejä. Ja kyllä kissoja on erilaisia luonteeltaan, kuten on ihmisiä, koiria ja muita maailman eliöitä. Vaikka kissoja yleensä kuvaillaan itsepäisinä ja välinpitämättöminä, niin niitä pystyy kouluttamaan kuin koiria. Toiset kissat tykkäävät työskennellä ihmisen kanssa enemmän kuin toiset. Jos temppujen opettaminen ei onnistu, niin vika on kouluttajassa.

Istumisen opettaminen Jacksonille ja Korpulle tuntui mahdottomalta tehtävältä itselle, mutta kun pidin temppuilusta tauon ja päätin sitten taas yrittää kärsivällisenä, niin se onnistuikin. Tajusin liikuttaa kättäni niin, että kissa istahti :D ja nythän meillä osataan useampia temppuja. Maahan meno on kyllä itselle vieläkin täysi mysteeri, kun kumpikaan kissoista ei mene maahan vaikka namua kuinka liikuttaa eteenpäin vaan molemmat lähtevät tietty kävelemään namun perään :D

Jos pidät kissoja tyhminä ja tylsinä lemmikkeinä, niin todennäköisesti et tiedä kissoista mitään.

Miksi kissanomistajista tulee hulluja kissatätejä tai -setiä? Koska kissat kietovat meidät tassunsa ympärille :D En osaa edes kuvailla kuinka ihanaa on kun kissa kehrää kainalossa tai sylissä <3 Tai kun se naukaisee tervehtiessään tai kun sen kanssa valjastelee ja se kurisee 
Itse koen myös älyttömän suurena kunniana sen, että kissani luottavat minuun ja nauttivat läheisyydestäni <3

Jos olet päättänyt hankkia kissan ja olet harkinnut tarpeeksi ja tutustunut kissaan lajina, niin suosittelen kissan hankkimista eläinsuojeluyhdistykseltä tai jostain löytölästä. Jos tuntuu, että et jaksaisi kissanpennun rasavilliyttä (aikuiset kissat voivat toki myös olla rasavillejä), niin paljon on myös kodittomia aikuisia kissoja.
Kannattaa pohtia myös, että olisiko mahdollista ottaa kaksi kissaa. Kissaa ymmärtää parhaiten loppujen lopuksi toinen kissa ja itse on mukavampi lähteä töihin tai muualle, kun tietää että kissoja on kaksi kotona :)

Tulipahan paasausta kissoista, mutta kissojen tilanteen ollessa Suomessa edelleen näin huono, niin tarvittaisiin näemmä vähintään 20 000 paasausta ja sekään tuskin olisi riittävästi. 

Pitäkää kissoistanne huolta ja rakastakaa niitä <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)