maanantai 6. helmikuuta 2017

Myyttejä veganismista, vegaaneista ja muuta höpöä

Olen ollut "jo" vuoden vegaanina ja tässä ajassa olen ehtinyt tutustua erilaisiin ennakkoluuloihin, myytteihin ja mitä kummallisimpiin höpö puheisiin vegaaniudesta. Luojan kiitos ne jutut eivät tule lähipiiristäni, koska mulla on aivan mahtava perhe ja ystävät :)

Yleensä osaan suhtautua näihin huumorilla, koska monet väittämät perustuvat vain ihmisten omiin ennakkoluuloihin, tietämättömyyteen, omaan syyllisyyden tunteeseen tai pyrkimykseen lobata lihateollisuutta.  Eniten ehkä mua ärsyttää se, että ihmiset kokeilee muutaman kuukauden vegaaniutta ja leimaavat, että vegaaniruokavalio on epäterveellinen ruokavalio vaikka vika ei ole ruokavalion vaan sen, että itse on toteuttanut sitä päin persettä oman kroppansa suhteen :P


Siksi kehotankin, että tutustu ruokavalioon etukäteen äläkä hyppää siihen lennosta. Jos sekaruokavaliossa olet syönyt vähähiilarisesti, fodmap tyylisesti tai sinulle ei sovi soija, pavut tai herneet niin eivät ne sovi sinulle vegaaniruokavaliossakaan. Mielestäni on jotenkin hämmentävää, että ihmiset jotka ovat tietoisia, että oma maha ei siedä kaikkea, niin sitten vegaaniruokavaliossa aletaan sitten ahtamaan sitä kaikkea itselle epäsopivaa? Onko se silloin ruokavalion vika? Vegaaniruokavaliotakin voi toteuttaa niin herkkämahaiset, soija-allergiset ja keliaakikot. Facebookista löytyy miljoona eri ryhmää, josta löytyy tietoutta eri tyyleistä toteuttaa veganismia.

Toisaalta on myös hyvä muistaa, että kropan kestää aina tottua uuten ruokavalioon. Niinhän se menee eläimilläkin, että uuteen ruokaan on totutettava tai muuten tulee ripuli ;) Tietenkään ei tarkoitus ole kuukausi tolkulla kärsiä vatsakivuista, mutta jos ainoana muutoksena on tiheämpi tarve kakalle ja siedettävä turvotus, niin se menee ajan kanssa ohi. Itse olen ollut aina läpipaskoja, niin eroa en ole huomannut ;)

Itse oltuani ensimmäistä kertaa vegaanihaasteessa ja vaikka olin ollut sitä ennen kasvissyöjä 4 vuotta ja aloin sitten haasteessa vetämään soijaa urakalla, niin ei se sopinut mun kropalle, vaan olin soijakaasukammio :D No seuraavassa haasteessa tajusin korvata tietyt soijatuotteet kauratuotteilla ja se auttoi. Nykyään taas voin syödä soijajugurtteja ja syödä pääruuilla myös soijatuotteita ja maha on siihen tottunut.

Itse vaihdoin lennosta vuonna 2010 pescovegetaristiksi. Vedin viimeisen puinaisen lihan ateriani Varkauden ABC:llä ja sen jälkeen aloin puputtamaan kasvisruokaa. Mun maha oli puolivuotta aivan totaalisen juntturassa :D Joten tutustu ruokavalioon! Se ei ole ruokavalion syy, jos et sitä osaa itsellesi sopivasti noudattaa.

 
Vegaaniruokavalio ei tapa sosiaalista elämää eikä kavereita tarvitse käännyttää vegaaneiksi. Toki jos lähipiirisi suhtautuu vihamielisesti pelkästään ruokavaliosi muutokseen, niin kannattaa miettiä, että oletko oikeasti tärkeä heille :P

Viimeisen vuoden sisällä vegaanibuumi on suorastaan räjähtänyt Suomessa ja monisssa ravintoloissa, on listalla jo valmiita vegaaniruokia useampiakin. Lisäksi ravintoloista voi etukäteen kysellä, että onko mahdollista saada vegaaniruokaa. Antin kanssa syötiin Kolilla 3 ruokalajin illallinen ja en todellakaan syönyt mitään pelkkää salaatinlehtiä, vaan ruokani oli todella hyvää <3 Siihen tarvitsi ainoastaan yhden puhelinsoiton :)
Meidän ei siis ole ikinä tarvinnut miettiä, että voidaanko mennä ulos syömään vai ei. Ainoastaan jos pitää Hesen ja Mäkin väliltä valita niin mennään Antin kanssa Heseen, koska en saa Mäkkäristä muuta kuin ranskalaisia. Voi mikä menetys...

Mun ei ole ystävien luona kyläillessä ikinä tarvinnut ottaa omia eväitä mukaan, vaan mun ystävät on aina olleet niin ihania, että ovat leiponeet vegaanisesti tai jos ollaan tehty yhdessä ruokaa niin ruoka on ollut vegaanista. En ole vaatimalla vaatinut, se nyt on mun ystäville ihan luonnollista ettei aina tarvitse syödä lihaa. Ystäväni ollessa kissojani hoitamassa, ostin hänelle vegaaniset ruuat, vaikka hän syö lihaa. Kumpikaan ei meistä tehnyt asiasta numeroa ja miksi olisi pitänytkään?

En ymmärrä, että mitä ihmeellistä kyläillessä olisi pyytää, että tarjottavat on vegaanisia? Joutuvatko keliaakikot ja maitoallergiset syömään kylässä aina itselleen epäsopivaa ruokaa tai ottamaan omat eväät mukaan? Toki vegaanius on oma valinta, mutta mitä vaikeeta on sitten tehdä vieraalle sellaista tarjottavaa, mitä hänkin voi syödä? Mitä itua on sitten tehdä jotain tarjottavaa vieraalle :D
Kyllä minä olen joihinkin juhliin varuiksi ottanut mukaan eväät, jos minulle ei olisikaan varattu vegaanista ruokaa (vaikka olen asiasta ilmoittanut), mutta se on ollut jopa Rautavaaran perukoilla turhaa :D 


Kaikki vegaanit eivät ole vihaisia moraalisaarnaajia. Ymmärrän kyllä ennakkoluulon vihaisista vegaaneista, itseä suorastaan pelotti ensimmäisiä kertoja kirjoittaa Facebookissa vegaaniryhmään, mutta olen nykyään tajunnut, että se on ollut vain oma höpsö ennakkoluulo. Monet vegaanit on rentoja ja keskittyvät vain veganismin positiivisiin puoliin.

Mä olen ainakin havainnut sen, että kaverit innostuu kokeilemaan kasvisruoka- ja vegaanijuttuja vaan ihan pelkästään sillä, että yhdessä kokkaillaan tai jos mulla on jotain ruokaa ja kavereita kiinnostaa se, niin kerron sitten siitä. Ei mulla ole tarvetta ketään käännyttää, musta on vaan huippua jos joku löytää jonkun hyvän vegaanisen ruuan mun kautta :D

Toki tietoutta jaetaan jos jotakuta kiinnostaa ja itse jaan faktatietoa ilman verellä mässäilyä kyllä facebookissa vaikka mun facebook kavereita ei kiinnostaisikaan, toivoisin vaan että joku edes pysähtyisi miettimään, että mistä se liha on oikeasti lautaselle tullut ja pohtisi omia valintojaan.


Vegaanisen ruuan valmistuksessa ei mene sen kauempaa kuin muunkaan ruuan. Toki jos oikeasti haluaa kasvattaa pavut itse ja tehdä jotenkin kaiken vaikeimman kautta niin sitten siinä menee kauemmin. Parhaimmillaan keität riisiä/perunaa/kvinoaa/tai paistat mitä tahansa lisuketta ja heität protskun lähteen pannulle ja teet kylkeen salaatin tai pilkot vaan jotain vihannesta ruuan kylkeen tai et et syö edes vihanneksia.

Vegaani voi syödä runsaasti kotimaisia raaka-aineita. On Härkikset, Nyhtikset, hernettä kasvatetaan Suomessa, niin pinaattiakin, kvinoaakin, härkäpapua myös. Suomalaisesta kaurasta tuotettuja tuotteita on ihan sikana!

Jotkut vegaanit ovat fennovegaaneja eli syövät vain Pohjoismaissa tuotettuja raaka-aineita.

Vegaanien soijan syönti ei myöskään tuhoa maapalloa. Suurin osa viljellystä soijasta menee liharuuan tuotantoon ja esimerkiksi kaapistani löytyvät soijarouheet ja palat on tuotettu Euroopassa, jossa ei ole sademetsää.


Vegaanit eivät ole aina syyllistämässä. Jos joku mainitsee olevansa vegaani tai kertoo faktaa ilman mässäilyä eläintuotannosta tai eläinperäisten tuotteiden ilmastovaikutuksista niin siinä ei olla heti syyllistämässä, että sinä senkin paska. Jos hermostut vegaanista ilman provokaatiota, niin olisiko aika mennä itseensä?  Tietenkään ehkei kukaan jaksa mistään tyhjästä nyhjäistyä luentoa, mutta jos aiheesta keskustellaan, niin miksi asiasta suututaan, koska sen faktan kertoja on vegaani?

Jos hermostut faktasta, että liharuuan korvaaminen maitoproteiinilla on yhtä tyhjän kanssa ilmastonmuutoksen takia (juuston ilmastovaikutus on melkein yhtä suuri kuin punaisen lihan, koska yhteen juustokiloon tarvitaan todella suuria määriä maitoa) niin onko se vegaanin syy? Jos joku aikoisi juosta maratonin ja kertoisi harjoittelevansa siihen juoksemalla kerran viikossa 5 kilsan lenkkejä, niin kyllä varmasti joku maratonaari kertoisi, että tuollainen treenaaminen ei ehkä ihan riitä. 

Itse yleensä jos joudun jostain ruuasta kieltäytymään niin totean etten syö maitotuotteita tai lihaa. Ihan siitä syystä, että jos sanon olevani vegaani, niin jotkut saatavat reagoida siihen negatiivisesti ja itse ei sellainen kiinnosta. Toki jos joku tarkemmin kysyy ruokavaliostani, niin kerron olevani vegaani.

Vegaanin ei tarvitse luopua kaikesta. Kyllä vegaanitkin omistavat lemmikkejä, ajavat autoa, matkustavat lentokoneella ja ostelevat turhia vaatteita. Toki jotkut ovat niin HC-vegaaneja etteivät aio hankkia lemmikkieläimiä, koska eivät koe sitä eettiseksi. Se on heidän oma valintansa. Kenellekkään en suosittele lihansyöjä tai sekasyöjä lemmikin muuttamista vegaaniksi. Oma valinta on aina oma valinta, lihatuotannon eettiset ongelmat ja ilmastonmuutos eivät ole lemmikkien vika. 

Ja paras kaikista :D Vegaaninen ruoka ei ole mautonta eikä tofu maistu visvalle! Toki jos tykkäät syödä ja tehdä mautonta ruokaa, niin siitä vaan. Itse pidän herkullisesta ruuasta :) En tiedä kuka saa tofusta visvaisen makuista :D No ehkä jossain ravintolassa on niin onnistuttu?

Näitä juttuja mulla riittäisi vaikka kuinka paljon, mutta tästä postauksesta tuli jo liian pitkä. Voin kyllä lisää aiheesta kirjoittaa, jos teitä kiinnostaa.

Jos tämä postaus sinua alkoi ärsyttämään niin pysähdy hetkeksi miettimään oliko vika postauksessa vai omassa asenteessasi :) 

Peace and Love <3

4 kommenttia:

 1. Mä oon mietiskellyt näitä juttuja aika paljon myös. Oon tosi arka jakamaan mitään juttuja esim. facessa, kun pelkään, että mut leimataan joksikin huligaanisaarnaajaksi. :D Silti toisaalta toivoisin, että ihmiset edes pysähtyisivät miettimään näitä juttuja. En tuomitse lihansyöntiä, mutta haluaisin, että jokainen uhraisi edes ajatuksen tai pari näille eläinten oikeuksille ja ympäristöasioille. Semmonen silmien ummistaminen on mun mielestä ikävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua välillä naurattaa, et mun facebook seinä on oikein punavihervasemmistolaisen perikuva xD No joo. Kyllä ymmärrän, että ei hirveästi pakosti uskalla näitä juttuja jakaa, koska ei halua tulla leimatuksi. Se on toisaalta sääli, koska mielestäni on vika sen toisen asenteessa, jos ilman mitään provokaatiota leimaa toisen jo saarnaajahuligaaniksi :(

   Mullekin ois tärkeetä, että ihmiset vähän edes pysähtyis miettimään kulutustottumuksiaan ruuan suhteen! On käsittämätöntä välillä, että pitää ostaa kaikenmaailman kalliit elekrtoniset vehkeet ja autot mut ruuan pitää olla hemmetin halpaa... Ja siis tarkoitan tässä nimenomaan ihmisiä, joilla olisi varaa ostaa eettisemmin tuotettua ja kalliimpaa ruokaa.

   Poista
 2. Olen sekaani edelleen, mutta syön vegaanisti 2-3 kertaa viikossa, pyrkimys on 4:n tänä vuonna (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ihan mahtavaa :) Kuulostaa hyvältä!

   Poista

Kiitos kommentistasi :)